Кандидатът за общински съветник Тодор Топалов : В местната власт трябва да влязат млади хора с кауза

24.10.2019

Тодор Топалов е кандидат за общински съветник в Хасково от Коалиция “Демократична България-Обединение”. Той е съпредседател на “Демократична България-Обединение” – Хасково и председател на ПП “Движение Да България”. Топалов е магистър по Международни икономически отношения от УННС. Развива собствен бизнес. Женен, с едно дете. В интервю за Haskovo.net, той обясни вижданията си за местното самоуправление.

Г-н, Топалов, кое ви накара да се кандидатирате за общински съветник?

– Причините са две. Първата е, че като млад и образован човек мога да допринеса за доброто управление на моя град. Втората – смятам, че е много важно в местната власт, и то не само в Хасково, да влязат млади хора с кауза. А кауза за мене и за “Демократична България-Обединение” е да се преборим за децентрализация и освобождаване на общините от опеката на правителството. Повече самостоятелност и финансова автономия ще позволи на общините в България да решат най-добре своите проблеми и да вървят напред.

-Защо смятате, че правителството опекунства над общините?

-Аз не смятам, аз го виждам. Съвсем ясно при срещите и разговорите ми с избирателите и при подготовката на нашата програма, свързани с развитието на редица важни сектори – здравеопазването, културата, образованието и пр. Що за общински училища имаме, ако Общинският съвет и кметът на практика отговарят единствено за ремонта и поддръжката на сградите? Що за местна власт имаме, ако кметът и съветниците не могат да назначат директора на училището, нито пък имат дума в самия образователен процес. Това е реалността. Резултатът от това няма нищо общо с българските традиции от времето на Възраждането, в което нашите патриотично настроени управленци едва ли не се кълнат. В крайна сметка резултатът от тази политика на управляващите е, че учениците излизат на пазара на труда неподготвени и най-често не се реализират по своята специалност. Или пък направо поемат към чужбина. Само за миналата години общината са напуснали 1200 нейни жители, повечето от тях млади са хора.

-Вярно е, че общините в България изнемогват и много често четем как някои от тях са пред фалит, а други, особено в Северозападна България направо обезлюдяват. Кой е отговорен за това положение?

-Ние в “Демократична България-Обединение” смятаме, че отговорност носят преди всичко и най-вече управляващите, включително и на местно ниво. Още в миналия си мандат ГЕРБ и тяхното правителство оповестиха широко намеренията си за децентрализация, за предоставяне на повече правомощия и финансова самостоятелност. Нищо от това не се случи, нито пък се вижда на хоризонта. Тъкмо обратното – правителството продължава да бъде опекун на общините. И съответно да упражнява правомощия и дейности, които в цяла Европа са присъщи на местната власт. След като ГЕРБ нямат политическа воля за децентрализация и за реформа в местното самоуправление, естествено няма как да я имат и техните представители в местната власт. Купуването и продаването на гласове е престъпление!